Őszi árnyalatok bűvöletében

Mengyán Eszter (@holyduckblog) vendégcikke az őszi színeinkhez – sokaknak segítség lehet, még többeket pedig megerősíthet a döntésében. Ami azonban a legfontosabb: a szín mellett számtalan olyan szempont van, amely alapján tudatosan vásárolhatunk ruhát. Ilyen az alapanyag minősége, a hazai márka támogatása, a minőség.

Hogyan viseld az ősz árnyalatait minden évszakban?

A Touch Me Not márka többnyire meleg, telítetlen színekkel dolgozik. Ezek az árnyalatok nem mindenkinek állnak igazán jól, például nekem sem. Mengyán Eszter vendégposztja.

Először is engedd meg, hogy bemutatkozzak: Mengyán Eszter vagyok, újságíró, fenntartható divattal foglalkozó blogger, szín- és stílustanácsadó (igen, ilyen szakma létezik). Idén együttműködöm a Touch Me Not márkával, amely az egyik leghitelesebb és legátláthatóbb brand a magyar piacon. Igazi megtiszteltetés is fenntartható divat bloggerként velük dolgozni, és minél többekkel megismertetni a márkát, a termékeket, a hitvallásukat.

Meleg, telítetlen árnyalatok bűvöletében

Azt tapasztalom, sokan tisztelik még rajtam kívül a munkájukat, és egyre többen keresik a minősített biopamutból készült Touch Me Not pulcsikat, felsőket, hajpántokat és sapkákat. Az egyetlen „kritika” a hozzám érkező visszajelzések szerint, hogy némiképp szűkös a színválaszték, nehéz beépíteni a ruhatárba akkor, ha valaki teljesen más árnyalatokat kedvel.

És ha nagyon őszinte szeretnék lenni: valóban így van. A Touch Me Not ruhadarabok az októberi erdő mustársárga és rozsdabarna árnyalataiban, a vörösbor telt színében pompáznak. A kínálatban fellelhető még a lágy bézs és szürke, valamint a khaki és a lazac rózsaszín. Első olvasásra még soknak is tűnik, de aki jártas a színtanban, az tudja, hogy többnyire (a szürkét kivéve) meleg, telítetlen árnyalatokat sorakoztat fel a márka. Aki ezeket szereti (és akinek jól áll), örömmel válogat majd, nincs kétségem. De mit csináljon az, akihez nem állnak olyan közel ezek az árnyalatok?

Mi az a színtípus, és miért lett ekkora jelentősége?

Még mielőtt megosztanék néhány trükköt, röviden összefoglalom a színtípusok és a színtanácsadás lényegét, amely az utóbbi években a kilencvenes évek után újra reneszánszát éli Magyarországon. Valószínűleg nem mondok újat azzal, hogy bizonyos árnyalatok sápasztanak, nyúzottabbnak látszunk ezeket viselve, bizonyos árnyalatoktól viszont élettel telinek tűnik a szemünk és kipihentnek látszik az arcunk.

A színtanácsadás során több mint száz 50 x 50 centis egyszínű kendők segítségével keressük a tökéletes árnyalatokat, amelyek a legjobban kiemelik a természetes adottságainkat. Az egész a bőr tónusán és a szem élénkségén alapul. Ráadásul férfiaknál és nőknél is ugyanúgy működik. Nem kell felismerni a színeket, elnevezni pláne nem kell őket! Elég, ha a tükörben az arcunkat nézve érzékeljük a különbséget.

És mire jó ez az egész? Ha ismerjük, milyen színek állnak a legjobban, az segít a tudatos ruhavásárlásban, akár egy kapszulagardrób kiépítésében is. A női vendégeimnek igazi önismereti utazás is lehet, rájönnek arra, miért nem viseltek bizonyos színeket. A férfi vendégeim visszajelzése szerint egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a ruhavásárlást a jövőben, ha csak bizonyos árnyalatokra kell koncentrálni.

A színtípusok természetesen nevet is kaptak, így létezik négy fő típus: tavasz, nyár, ősz és tél. Mondanom sem kell, az őszi erdő színei – és a legtöbb árnyalat, amit a Touch Me Not márka használ – az ősz színtípusoknak áll igazán jól.

És mi a helyzet a többiekkel?

A színtanácsadás során sokszor elhangzik tőlem, hogy a színtípusunk ismerete plusz tudás, amely segíthet a tudatos vásárlásban, de

  • egyrészt nem kell 100%-osan követni,
  • másrészt mindig vannak kiskapuk.

Ezeket a kiskapukat azért is érdemes ismerni, mert bizonyára lapulnak olyan ruhadarabok a szekrényünkben, amelyet a színtípusunk ismerete nélkül vásároltunk. Ha ezeket továbbra is szívesen viselnénk (mert jó az anyaguk, mert magyar márkától vásároltuk, mert szeretjük, stb.), akkor tegyük tudatosan. (Tapasztalatom, hogy aki látta már magát a hozzá legjobban passzoló árnyalatokban, azokat fogja keresni elsősorban.)

  1. Válassz semleges árnyalatokat!

Minden színtípushoz tartoznak semleges árnyalatok, amelyeket nagyon jól lehet kombinálni az adott színtípushoz tartozó többi színnel.

A nyár és tél színtípus semleges árnyalatai a Touch Me Not kínálatából: sötétkék, világos szürke, sötét szürke, antracit

A tavasz színtípus semleges árnyalatai a Touch Me Not kínálatából: sötétkék, bézs

  1. Legyen „saját színed” közelebb az arcodhoz!

A színtanácsadás során mindig kihangsúlyozom, azok az árnyalatok számítanak leginkább, amelyek közelebb vannak az arcodhoz. A saját színtípusunkhoz illő inggel, kendővel, sállal lehet ellensúlyozni a kevésbé ideális árnyalatot. Például a farmer szerintem valamennyi színtípusnak tökéletes (maximum a sötétségén / világosságán érdemes elgondolkodni), egy kerek nyakú pulóver alatt viselve a kilógó gallér sokat dobhat a megjelenésen.

  1. Sminkelj!

Kifejezetten nőknek szóló tipp a smink, ami az én egyszerű receptem szerint némi színezett hidratálót, szempillaspirált és pirosítót takar. Már ennyi elég ahhoz, hogy a pulcsi viselője ne tűnjön sápadtnak. Én hosszú évekig nem a színtípusomnak megfelelő színeket viseltem (hiszen fogalmam nem volt a színtípusomról), cserébe mindig volt rajtam egy kis smink.

Milyen színtípusoknak ajánlom a Touch Me Not színeit?

Szín- és stílustanácsadóként a Touch Me Not 2020-as őszi kínálatának árnyalatait így kategorizálom:

  • Ősz színtípus: Mustard Yellow, Henna, Rust, Navy, Safran, Olive, Rose, Forest, Olive
  • Tavasz színtípus: Navy, Forest, Orange
  • Nyár színtípus: Wine, Anthracite, Navy, Grey, Blue Neps
  • Tél színtípus: Wine, Anthracite, Navy, Grey, Colour block Navy + Grey, Forest

De ahogy fentebb is említettem: a szín mellett számtalan olyan szempont van, amely alapján tudatosan vásárolhatunk ruhát. Ilyen az alapanyag minősége, a hazai márka támogatása, a minőség, stb. És természetesen nem jön a színrendőrség, ha nem a legtökéletesebb árnyalatokat viselitek. Ebben biztos vagyok, kipróbáltam többször is.